Σήμερα θα μας απασχολήσουν οι τάσεις στην εκπαίδευση.Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όπως σε όλα έτσι και στην εκπαίδευση οι Κύπριοι ανέκαθεν ακολουθούσαν πιστά τις τάσεις της μόδας. Με εξαίρεση λοιπόν τα παραδοσιακά επαγγέλματα του γιατρού, του δικηγόρου και του λογιστή που είθισται να πάει σόι το βασίλειο, παρατηρούμε τις ακόλουθες ανακατατάξεις στις τάσεις ανά δεκαετία.
Δεκαετία του 1990: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, οι γνωστοί σε όλους μας ΙΤάδες! Ήταν η περίοδος που άρχισαν τα τεράστια Amstrad να παίρνουν θέση σε κάθε Κυπριακό σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του και συνεπώς έπρεπε κάποιος από όλους να μάθει να λειτουργεί αυτό το μαραφέτι. Στάληκαν λοιπόν τα νιάτα της Κύπρου να εκπληρώσουν το χρέος τους αυτό - σοφά όπως αποδείκτηκε αφού με την επιστροφή τους έγιναν ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας.
Δεκαετία του 2000: Η δεκαετία του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι! Όπως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, έτσι και κάθε κυπριακή οικογένεια δεν πρέπει μόνο να είναι (εδώ γελάμε) αλλά και να φαίνεται ευρωπαϊκή. Ο σκοπός επιτεύχθη διά της ακαδημαϊκής οδού, όταν χιλιάδες νέοι και νέες -συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας- πρόσθεσαν ένα "european" στον τίτλο του πτυχίου τους και οι περήφανοι Κύπριοι γονείς μπόρεσαν επιτέλους να δουν τον υπόλοιπο κόσμο στα μάτια. Βροχή τα πτυχία των "European Studies", "European Law", "European Economics", "European Politics" και δεν ξέρω 'γω τι άλλο. Μεταξύ μας, η δική μου εμπειρία είναι ότι ουδέποτε μου χρησίμευσαν αυτά που έμαθα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια στιγμή άλλαξε εντελώς η δομή της οπότε μου έγιναν και επισήμως άχρηστες οι όποιες γνώσεις απέκτησα. Η αλήθεια να λέγεται όμως, οι πλείστοι Ευρωκύπριοι αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά τελικά και αυτοί, κυρίως όμως λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, και όχι λόγω του Ευρωπαϊκού τίτλου σπουδών!
Και φτάνουμε αισίως στη Δεκαετία του 2010: Η δεκαετία με τα γκάζια. Aka "κάζια". Η λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Κυπριακή καθομιλουμένη για το προσφιλές σε όλους μας "φυσικό αέριο" την ύπαρξη του οποίου μέχρι πριν μερικά χρόνια αγνοούσαμε σχεδόν όλοι πλην του Κασίνη (που και εκείνον κανένας δεν τον πίστευε). Και ύστερα ήρθαν τα κοιτάσματα. Και το Οικόπεδο 12. Και η κρίση και τα κουρέματα και η ανεργία. Και όπως ήταν αναμενόμενο εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στα "κάζια". Σε μια χώρα με βαθύτατη οικονομική κρίση και περί τους 75.000 άνεργους, ανάμεσα στους οποίους πολλοί λογιστές, δικηγόροι και ITάδες πια, η διέξοδος που βρήκαν τα πανεπιστήμια ήταν, ποια άλλη; Μα φυσικά τα "κάζια"!
Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στις Ανώτατες Σχολές της Κύπρου μας, προσφέρονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι τίτλοι σπουδών:
University of Nicosia: BSc Energy, Oil and Gas Management.
European University Cyprus: MBA στα πλαίσια του οποίου υπάρχουν electives σχετικά με Oil and Gas Management
Frederick University: MSc in Oil & Gas and Offshore Engineering
Σημειώνω ότι από τις σημαντικότατες εξελίξεις δεν θα μπορούσε να λείπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου βεβαίως βεβαίως, το οποίο προσφέρει "Master Programme in Petroleum Engineering".
Από τα πιο πάνω προκύπτουν φυσικά εύλογα ερωτήματα όπως για παράδειγμα, το πως εν μία νυχτί βρέθηκαν τόσοι πολλοί ακαδημαϊκοί εξειδεικευμένοι στον τομέα -αν ανάμεσα τους δω τον Κασίνη δεν θα εκλπαγώ καθόλου- αλλά και τεράστιες αμφιβολίες ως προς την δυνατότητα αξιοποίησης ενός σεβαστού αριθμού νέων που εικάζω ότι θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν αυτή την ακαδημαϊκή πορεία.
Εσείς λοιπόν που σκέφτεστε σοβαρά να το επιχειρήσετε, κάντε μου τη χάρη και αναρωτηθείτε πρώτα: Σε 3,4 ή 5 χρόνια όταν με το καλό θα έχετε αποφοιτήσει, θα βρείτε "κάζια" για να κάνετε management; #just_saying
Πολλά σωστά τους τα λες Μπρέντα. Η επιλογή για μια σπουδή δεν πρέπει να είναι απόφαση της συγκεκριμένης εποχής αλλά κάτι το οποίο θα υπάρχει και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο. Τωρά που τους ήβραμεν τόσους ειδικούς, εν απορίας άξιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις καλημέρες μου. xx
το πιο σωστό είναι να σπουδάζουμε σε ένα τομέα που αγαπούμε. στο τέλος θα βρούμε μια δουλειά που μας αρέσκει, αν είναι αυτό που θέλουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης θα έλεγα βοηθά το πρώτο πτυχίο να είναι πιο γενικό ας πούμε πληροφορική, μαθηματικά, χημεία, επικοινωνία, και το δεύτερο να πέφτει καλή εξειδίκευση.
like!
Διαγραφήakrivos etsi, na afinis anoixtes tes epiloges sou
O "Κωστής που τα κάζια" δηλαδή έκαμεν την παούριν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί εννοείς εν ξέρεις για ποιόν μιλώ;!
Έτσι; χωρίς λινκ;
ΔιαγραφήΤο μόνο που βρήκα είναι αυτό
http://kostispoutakazia.blogspot.com/
αλλά δεν λέει και πολλά:-Ρ
Στο Youtube να ψάξεις!
ΔιαγραφήΑ μπραβο Μπρεντα! Και εμεις τοτε εβουρησαμε ουλλοι να γινουμε οικονομολογοι για να εβρουμε δουλεια στις τραπεζες. Ωσπου να αποφοιτησουμε εν εμεινε τράπεζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιδιο θα γινει τζιαι με το κάζιν. Κατσε να αρκεψουν τζιαι τα casino management να σου πω εγω γλεντια που θα εχουμε!
ειναι τραγικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήποιοι εννα διδάξουν ασπούμε?
τι θα διδάξουν?
πόσο αναγνωρισμένο θα είναι ένα τέτοιο χαρτί?
επδ ξέρεις θα έρτουν οι μεγάλες εταιρείες με τους εμπειρογνώμονες και θα προσλάβουν τον κωστή που έκαμε όιλ μανεητζμεντ σε πανεπιστήμιο της κύπρου
ΓΟΥΟΤ ΕΒΕΡ
άμα είσαι έτσι ππόυλλι στα 18 που να παρασύρεσε που έτσι πράματα και πα να μου σπουδάσεις έτσι μαλακίες τότε αξίζει σου και η ανεργία και όλα τα επακόλουθα
καθαρσις της χώρας που τους βλακέντιους τυχοδιώκτες
υγ. ναι εφκήκαν μου τα νεύρα πουβλέπω τούτες τες σπουδές τόσο καιρό να διαφξμίζονται
Χαχαχα my thoughts exactly Βεατρίκη μου!
ΔιαγραφήΣας παρακαλώ...υπάρχουν άριστοι διδάκτορες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα, χωρίς πολλή σκέψη μπορώ να σκεφτώ δύο τέτοιους:
http://www.euc.ac.cy/easyconsole.cfm/id/1832/lang/el
http://mail.dealnews.gr/ellada/item/1492-%CE%95%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CE%BA-%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%B1%CF%82
Λαλείς να κάμει στροφήν ο Βιτρίν;
Διαγραφή♪♫ ...κι όπως θα παίρνω τις στροφές...εσύ αν θέλεις κοίταζέ με... ♪♫
ΔιαγραφήΕν αποκλείεται τελικά να κάμουμεν στροφή τζαι να γίνουνται ούλλοι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κτίστες, κλπ. Άλλωστε, σφαίρα είναι και γυρίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήEγώ δουλεύω σε ένα από τα Πανεπιστήμια που αναφέρεις, και μπορώ να δηλώσω (!!!) ότι εν μια νυκτί έγινε πρόγραμμα σε πετρέλαια. Να φανταστείτε μπήκε στην ιστοσελίδά έπαιρνε κόσμος και ρωτούσε και εμείς δεν είχαμε ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά έχει τρομερή πέραση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αιτήσεις που έφτασαν. Εγώ αν είχα παιδί δεν θα το έστελλα να γίνει πειραματόζωο στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Μαρια
ωραίο όπως πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και συμφωνώ με την απορία "ποιοί θα τα διδάξουν" κτλ, βρίσκω πολύ έξυπνο αλλά και ΠΡΕΠΟΝ να δημιουργούνται οι εκάστοτε νέες τάσεις/ευκαιρίες. Θεωρώ πρέπον και σοφό να αξιοποιούνται οι εκάστοτε εξωγενείς (;) συνθήκες σε συνδυασμό, όπου είναι δυνατό, με το πάθος του καθενός.
Με άλλα λόγια, το να επιδιώκω σήμερα, σώννει τζιαι καλά, να γίνω λογιστής επειδή είμαι φατσιημένος με τη λογιστική τζιαι τζοιμούμαι τζιαι θωρώ την όνειρο, έννεν ό,τι σοφότερο για μένα. Κάμε τη λογιστική σου, αλλά βάρτης τζιαι το λάιν (oil?) της τζιαι το ξύν της αν θέλεις να έshεις chance.
Τζι εμένα το μάστερ μου εν άχχχρρρρρηστο, εν έshει πιο άαχχχχχχρρρρρρηστο, εδώ και καμιά δεκαετία! Επειδή εκυνήγησα το τότε πάθος μου :D
"The same wind blows on us all. It is the set of the sails, not the direction of the wind that determines which way we will go." - τιμής ένεκεν :)
Ωραίο κόμμεντ όπως πάντα;-) Δεν διαφωνούμε btw!
Διαγραφήευτυχώς που ένα πλάσμα έθιξε τούτο το θέμα με το εν μια νυχτί πανεπιστήμια που πριν λίγο ήταν κολλέγια να βρέθηκαν να προσφέρουν γνώση σε ένα τόσο εξειδικεύμενο και πολύ καινούργιο όχι μόνο για την Κύπρο αγορά αλλά και την παγκόσμια αγορά...Λυπούμαι αυτούς που θα παν να σπουδάσουν σε τούτα τα πανεπιστήμια διότι θα είναι ριαλια πετάμενα. Όπως είπα και παλιά οι Αμερικάνοι και μετά οι Γερμανοί θα φέρουν το δικό τους "προϊόν" και δεν θα πάρουν εγχώριο. Εμένα πραγματικά με ανυσηχεί αυτό...nekat0meni
ΑπάντησηΔιαγραφή