Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Απ' το Κελλάκι στο κελί;

1η Μαρτίου σήμερα λοιπόν, μπήκε η άνοιξη, τα λουλούδια ανθίζουν, έφυγε επιτέλους ο Χριστόφιας -στον αγύριστο λέω εγώ- και απομένει πλέον μια απορία διάχυτη στους πολίτες αυτού του κράτους:

Μπορεί τώρα, με την ολοκλήρωση της θητείας του Χριστόφια, να αρθεί η ασυλία του και να διωχθεί ποινικά για τις ευθύνες που του καταλογίζονται σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου προσωπική άποψη, για ό,τι αξίζει φυσικά, δεδομένου ότι πολύ πιθανόν η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εφόσον κληθεί να τοποθετηθεί (που εικάζω ότι θα κληθεί) να διαφέρει από όσα καταγράφω στο παρόν ιστολόγιο.

Το Άρθρο 45.1 του Συντάγματος διαλαμβάνει ότι "Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπόκειται εις οιανδήποτε ποινικήν δίωξιν διαρκούσης της θητείας αυτού, ειμί μόνον ως εν τω παρόντι άρθρο ορίζεται".

Ακολουθούν εδάφια που αφορούν τη διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας τα οποία ενέχουν το στοιχείο της "έλλειψης τιμιότητας" και "ηθικής αισχρότητας", φράσεις οι οποίες όμως δεν ερμηνεύθηκαν επειδή δεν δόθηκε η δυνατότητα στους συγγενείς των θυμάτων να καταχωρήσουν τη σχετική αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο (η απόφαση ημερομηνίας 29.6.2012 εδώ). Για τους σκοπούς της παρούσας ανάρτησης όμως θα επικεντρωθώ στο εδάφιο 5 του Άρθρου 45 που προνοεί τα ακόλουθα:

"Τηρουμένων των διατάξεων της δευτέρας και της τρίτης παραγράφου του παρόντος άρθρου ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διώκεται δι’ οιονδήποτε αδίκημα τελεσθέν υπ’ αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του, πλην όμως δύναται να διωχθή μετά την λήξιν της  θητείας αυτού δι’ οιονδήποτε έτερον αδίκημα τελεσθέν κατά την διάρκειαν αυτής."

Αυτό λοιπόν που προκύπτει από την πιο πάνω συνταγματική πρόνοια είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διώκεται για οποιοδήποτε αδίκημα τελέσθηκε κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, μπορεί όμως να διωχθεί μετά τη λήξη της θητείας του για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα τελέσθηκε κατά τη διάρκεια αυτής. Με άλλα λόγια, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία πενταετία διέπραττε για παράδειγμα το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής ή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, από σήμερα θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να τον διώξει ποινικά για τα εν λόγω αδικήματα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι πράξεις ή παραλείψεις του Χριστόφια που διαπιστώθηκαν από τον Πολυβίου κατά τη διαχείριση του ζητήματος των επίμαχων πυρομαχικών συνιστούν ενέργειες που έγιναν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πιστεύω δυστυχώς αδύνατη η προσαγωγή του ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης για τα ανομήματα που έχει διαπράξει.

Ενδεχομένως όσοι επιχειρήσουν να αιτηθούν τη δίωξη του, να προβάλουν τον ισχυρισμό ότι ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενήργησε πέραν από τα όρια της άσκησης του λειτουργήματος του, ωστόσο διατηρώ έντονες αμφιβολίες αναφορικά με την υιοθέτηση ενός τέτοιου επιχειρήματος από το Δικαστήριο. Όσοι λοιπόν από εμάς ελπίζαμε σε τιμωρία του κατ' εξοχήν όπως διαφάνηκε από το πόρισμα Πολυβίου υπεύθυνου της έκρηξης στο Μαρί και των δεινών που ακολούθησαν, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τη Θεία Δίκη, γιατί οι Ερινύες αμφιβάλλω αν επισκέφθηκαν ποτέ τον μέλλοντα μουχτάρη Κελλακίου.


11 σχόλια:

  1. Παρ' όλο που είμαι εντελώς άσχετη με Νομικά θέματα, τείνω να συμφωνήσω μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα.Ας τον αναλάβει τουλάχιστον ο ΠΑΝΩ.Αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χλωμό το βλέπω να περάσει από δίκη για το Μαρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ηθελα να το ελπιζω αλλα τζαι εγω το βρίσκω χλωμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ίσως να είναι καιρός για τροποποίηση του νόμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Σύνταγμα δεν τροποποιείται όπως όλοι οι απλοί νόμοι, απαιτείται ειδική πλειοψηφία κατά 2/3 αν δεν κάνω λάθος. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι αναδρομικά δεν μπορεί να διωχθεί κάποιος που κατά την ώρα διάπραξης του αδικήματος δεν είχε ποινική ευθύνη. Επομένως ακόμη και αν τροποποιηθεί αυτή η διάταξη (που ως μη θεμελιώδης είναι δυνατόν να τροποποιηθεί) θα αφορά τους επόμενους προέδρους της Δημοκρατίας.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητή μου Brenda. Μπορεί να μην μπορεί να διωχθεί ποινικά, αλλά αξίζει οι εμπλεκόμενοι και οι άμεσα επηρεασμένοι από τις πράξεις του τέως, να κινήσουν τα νήματα και να προσπαθήσουν. Κατά την δική μου άποψη, η οποιαδήποτε αναφορά στον τέως απλά ισχυροποιεί το υποκείμενο. Το μόνο πράμα που αξίζει σε αυτό και λέω αυτό χωρίς τελικό ν γιατί δεν το θεωρώ άτομο, είναι η περιθωριοποίηση και η πλήρης απαξίωση. Αρκετά έχει προκαλέσει με πράξεις που δεν είχαν λογική. Όσο για τον Υπέρτατο, ελπίζω ούτε εκείνος να ασχοληθεί με το υποκείμενο, και αν υπάρχει κόλαση απλά να πατήσει το κουμπί του Forward και να τον στείλει αδιάβαστο. Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Ασπρούλλη δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με κάθε σου σίγμα (αφού Ν δεν βάζεις;-))

      Προσπάθησα να παραθέσω πάντως τη νομική πλευρά του ζητήματος και να μην παρασυρθώ συναισθηματικά αλλιώς θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ανάρτηση!

      Διαγραφή
  7. Με διαφώτισες πάντως.

    Κολόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άσε είδα και εψες το lincoln που εκάμναν τροποπιοιση του συντάγματος εχω ιδεες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γίνεται να τον πάρουν δικαστήριο και να το βλέπουμε από την τηλεόραση να κάμνουμε μίλλες και στο τέλος ας μεν τον δικάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσύ το λες λογοκρισία, εγώ το λέω προσοχή στο κενό μεταξύ ανώνυμου και anonymous