Σήμερα θα μας απασχολήσουν οι τάσεις στην εκπαίδευση.Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όπως σε όλα έτσι και στην εκπαίδευση οι Κύπριοι ανέκαθεν ακολουθούσαν πιστά τις τάσεις της μόδας. Με εξαίρεση λοιπόν τα παραδοσιακά επαγγέλματα του γιατρού, του δικηγόρου και του λογιστή που είθισται να πάει σόι το βασίλειο, παρατηρούμε τις ακόλουθες ανακατατάξεις στις τάσεις ανά δεκαετία.
Δεκαετία του 1990: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, οι γνωστοί σε όλους μας ΙΤάδες! Ήταν η περίοδος που άρχισαν τα τεράστια Amstrad να παίρνουν θέση σε κάθε Κυπριακό σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του και συνεπώς έπρεπε κάποιος από όλους να μάθει να λειτουργεί αυτό το μαραφέτι. Στάληκαν λοιπόν τα νιάτα της Κύπρου να εκπληρώσουν το χρέος τους αυτό - σοφά όπως αποδείκτηκε αφού με την επιστροφή τους έγιναν ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας.
Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στις Ανώτατες Σχολές της Κύπρου μας, προσφέρονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι τίτλοι σπουδών:
University of Nicosia: BSc Energy, Oil and Gas Management.
European University Cyprus: MBA στα πλαίσια του οποίου υπάρχουν electives σχετικά με Oil and Gas Management
Frederick University: MSc in Oil & Gas and Offshore Engineering
Σημειώνω ότι από τις σημαντικότατες εξελίξεις δεν θα μπορούσε να λείπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου βεβαίως βεβαίως, το οποίο προσφέρει "Master Programme in Petroleum Engineering".
Από τα πιο πάνω προκύπτουν φυσικά εύλογα ερωτήματα όπως για παράδειγμα, το πως εν μία νυχτί βρέθηκαν τόσοι πολλοί ακαδημαϊκοί εξειδεικευμένοι στον τομέα -αν ανάμεσα τους δω τον Κασίνη δεν θα εκλπαγώ καθόλου- αλλά και τεράστιες αμφιβολίες ως προς την δυνατότητα αξιοποίησης ενός σεβαστού αριθμού νέων που εικάζω ότι θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν αυτή την ακαδημαϊκή πορεία.
Εσείς λοιπόν που σκέφτεστε σοβαρά να το επιχειρήσετε, κάντε μου τη χάρη και αναρωτηθείτε πρώτα: Σε 3,4 ή 5 χρόνια όταν με το καλό θα έχετε αποφοιτήσει, θα βρείτε "κάζια" για να κάνετε management; #just_saying