Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

CRET


Σε συνέχεια σχετικής ανάρτησης του Anti-Christos και μετά το πέρασμα εβδομάδων αναζήτησης στέγης, το μόνο που αποκόμισα είναι η σοφία του να διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές των καταχωρίσεων στις ιστοσελίδες των κτηματομεσιτικών γραφείων. Αυτή τη σοφία λοιπόν μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συνειδητοποίησα ότι οι λέξεις (κυρίως αγγλικές) αποκτούν νέο νόημα στον κτηματομεσιτικό χώρο. Ενδεικτικά παραπέμπω στις ακόλουθες λέξεις του Cyprus Real Estate Terminology (CRET):

Luxury: Στα ελληνικά πολυτελές, στα CRET σημαίνει ότι διαθέτει κλιματισμό. Δεν ζητήσαμε τις Βερσαλίες, αλλά ο κλιματισμός στο διαμέρισμα σε μια χώρα που το καλοκαίρι ακουμπά τους 50 κελσίου, δεν συνιστά πολυτέλεια αλλά μέσο επιβίωσης, γι' αυτό μην μας υποχρεώσετε κιόλας. Αν δε, υπάρχει και WC ξένων, το luxury παίρνει αξία μεζονέτας στο Μανχάταν.   

Furnished: Η μεγαλύτερη παγίδα του κτηματομεσίτη αγαπητέ αναγνώστη. Διότι όταν ζητάς επιπλωμένο διαμέρισμα, ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου και είσαι έρμαιο των ατυχέστατων στυλιστικών επιλογών της κάθε Λευκωσιάτισσας που μόλις τις μετάνιωσε, αντί να τις ρίξει στο πυρ το εξώτερον, τις μετέφερε στο διαμέρισμα που προτίθεσαι να ενοικιάσεις. Σε περίπτωση που δεις στις φωτογραφίες που αναρτούνται έπιπλα της προκοπής, θα πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι δείχνουν έπιπλα που είτε πια δεν βρίσκονται στο διαμέρισμα, είτε θα τα πάρει μαζί του ο ιδιοκτήτης, ο οποίος δεσμεύεται να σου φέρει "άλλα καλύτερα" (ή μάλλον ότι περίσσεψε από το 4-day clearance του Μαλλούππα).

Cosy: Λέξη παγίδα. Στα Ελληνικά θα το αποκαλούσα ζεστό, στα CRET θα το αποκαλούσα τρύπα ή για να είμαι πιο σαφής, το ακίνητο που κάνει το δωμάτιο μου στη φοιτητική εστία να μοιάζει με οικογενειακή στέγη. Είναι γύρω στα 50 τ.μ. μαζί με τις βεράντες, συνήθως καινούριο (αφού τώρα πια το μέγεθος δεν μετράει) και πάντοτε άδειο για να φαίνεται ελαφρώς πιο μεγάλο. Pass and move.

Modern: η επιτομή της υποκειμενικότητας. Γιατί modern αποκαλούμε πλέον οτιδήποτε κτίστηκε την παρούσα χιλιετία. Ασχέτως αν ρέει άφθονη η σκαλιστή καρυδιά και τα venetian blinds, το ακίνητο θα είναι για πάντα modern στις καρδιές μας.Tip: Μην προσπαθήσεις να επιχειρηματολογήσεις, θα χάσεις πολύτιμο χρόνο.  

Beautiful. Η λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον ελλείψει άλλων θετικών χαρακτηριστικών. Μόλις δεις αγαπητέ αναγνώστη τη λέξη beautiful πήγαινε στο επόμενο ακίνητο. Απλά επειδή για να το αποκαλούν beautiful δεν κατάφεραν να το χαρακτηρίσουν ούτε modern, ούτε luxury ούτε ευρύχωρο, ούτε καν ευάερον κι ευήλιον. 

Near Green Area: Στα CRET είναι κάτι αντίστοιχο του "οδός χωράφκια νούμερο αγκάθκια" που έλεγαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πρόκειται για διαμερίσματα σε περιοχές ανεξερεύνητες, ξεχασμένες από το Θεό και εφαπτόμενες στη νεκρή ζώνη. Αν δεν έχεις πρόθεση να μαγειρεύεις Meth στο νέο σου διαμέρισμα, σε συμβουλεύω να πας στην επόμενη καταχώριση.

Τι εννοείς έλειψαν;

17 σχόλια:

  1. Λοιπόν έχουμε και λέμε...

    Beautiful: CHECK!
    Furnished: CHECK!
    All the comforts: CHECK!
    Modern: πιο modern πεθαίνεις! CHECK!

    Εδώ είμαστε! Βουρ πριν το πιάσουν άλλοι!

    http://www.nicosia4rent.com/browse-properties/apartment?view=property&id=755

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα το μόντερν το πλακάκι το φλοράλ με πέθανε!

      Ουφ βαρέθηκα το ψάξιμο!

      Διαγραφή
    2. Σου 'χω κι άλλο [beautiful]. Κι αν σου πέφτει λίγο το beautiful, σου 'χω και [stunning]! #ola_egw_pia

      Διαγραφή
    3. Αφού καταναλώνεις που καταναλώνεις φαιά ουσία, βρες μας τίποτε της προκοπής!

      Διαγραφή
    4. 3 σου βρήκα! Νησάφι πια! Με τίποτα δεν ικανοποιείσαι!

      Κοίτα, μεταξύ μας τώρα, τα ενοίκια είναι πεταμένα λεφτά. Καλύτερα να αγοράσετε ένα διαμέρισμα με το έντερον ήμισυ. Θα σου πρότεινα [αυτό] βασικά αλλά θα πρέπει να κάνετε οδυνηρό συμβιβασμό, καθώς δεν θα μπορείτε να έχετε παιδιά στο μπλόγκ, το λέει και στην περιγραφή. Κι είναι αμαρτία αυτό για δυο μπλόγκερ ολκής...

      Διαγραφή
  2. Κοίτα αν δεν σας ενοχλεί που εν πέφτει στα δημοτικά όρια του κέντρου της γης μπορω να πω της χούντας να σας κανονίσει το τρίπατο. Τι εννοείς προτιμάς το φλοράλ πλακάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλα τώρα κι εσύ, αυτονόητα πράματα!
    Στην Ελλάδα ένας φίλος πήγε με κτηματομεσίτη να δει σπίτι με τουαλέτα να είναι ένα πράγμα σαν ντουλάπι κουζίνας. Νομίζα ότι είναι αποθηκευτικό ντουλάπι μας λέει, και τελικά ήταν το μπάνιο. Και ήτανε ενιαίος (μικρός) χώρος η κουζίνα-σαλόνι, οπότε λέει μπορούσα να κάθομαι στην τουαλέτα και να βλέπω τηλεόραση αν είχα ανοιχτή πόρτα!
    Και του το πλάσαρε για cosy που λες κι εσύ, και τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.spiti24.gr/8220053-diamerisma_gia_enoikiasi-Lefkosia.html

    http://www.spiti24.gr/8122267-diamerisma_gia_enoikiasi-Lefkosia.html

    http://www.spiti24.gr/8214181-monokatoikia_gia_enoikiasi-Lefkosia.html

    Επιδεί δεν ξέρω το budget σας, σου στέλνω αυτά και έχει και άλλα σε αυτή την σελίδα να δειτε!

    Good luck! που είσασταν που γύρευα να ενοικιάσω έγω το δικό μου???? :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πόσο με συγκινεί η κινητοποίηση των μπλόγκερ προς εξεύρεση στέγης!:-)
      Να 'σαι καλά ντήαρ, την ιστοσελίδα αυτή την ανακάλυψα κι εγώ σήμερα!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω έδω έπρεπε να αποτάθητε και όχι στους κτηματομεσίτες! Όλο και κάποιος κάτι θα ξέρει!
      ΧΧΧ ελπίζω να σπιτοθήτε σύντομα!

      Διαγραφή
    3. Άλλους τους ευχαριστείς δημόσια, άλλους ούτε να τους κλάσεις! #kati_dika_mou

      Διαγραφή
  5. O καλύτερος τρόπος να βρείτε εν να πάτε στην περιοχή που θέλετε βόλτα με το αυτοκίνητο, στα διαμερίσματα που ενοικιάζονται γράφουν τηλ. πιάνετε και ρωτάτε:)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σας πω. Το επιπλωμένο ειναι μαλακία. Ποια η πιθανότητα να έχει έπιπλα που να σας αρέσουν. Επιπλέον, να δούμε τι έκαναν στον καναπέ και το κρεβάτι. Γιαξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ! Σκέψου όταν σπούδαζα σιχαινόμουν να δανείζομαι βιβλία!
      Έχουμε μεγαλεπίβολα πλάνα οπότε το θέλουμε για λίγο καιρό και δεν μπορούμε τώρα να κάτσουμε να επιπλώνουμε

      Διαγραφή
  7. λίστα με καμπόσα νέα κυπριακά μπλόγκς στο thecyprusblogs.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσύ το λες λογοκρισία, εγώ το λέω προσοχή στο κενό μεταξύ ανώνυμου και anonymous