Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

DIAZYGIO.COM.CY

Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 6 χρονών. Σιγά τα λάχανα θα μου πεις, όμως τη δεκαετία του '80 που τα διαζύγια δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα στην Κύπρο, το γεγονός αυτό συνιστούσε ένα πρώτης τάξεως κουτσομπολιό. Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρώ ότι με σημάδεψε ιδιαίτερα ή όσο θα ανέμενε κάποιος τρίτος, η διάλυση του γάμου των γονιών μου. Ήμουν πολύ μικρή, δεν θυμάμαι να βίωσα έντονους καβγάδες ή διαπληκτισμούς, ήταν αυτό που λένε ένα "βελούδινο διαζύγιο". Παρενθετικά αναφέρω ότι τη φράση αυτή τη θεωρώ γελοία και οξύμωρη, γιατί είναι σαν να λες "ωραίος θάνατος" ή "ευχάριστη δίαιτα". Τέλος πάντων, πολύ λίγες αναμνήσεις έχω από την κοινή ζωή των γονιών μου, οι οποίες όμως είναι ευχάριστες. Και αν σε κάποιες στιγμές αδυναμίας στην εφηβεία μου (βλ. κακοί βαθμοί σε διαγώνισμα ή αποβολή από την τάξη) επικαλέστηκα το διαζύγιο των γονιών μου προς υπεράσπιση μου, ανεπιτυχώς βεβαίως βεβαίως, δηλώνω σήμερα την ειλικρινή μου μεταμέλεια. 

Διευκρινίζω ότι δεν λέω πως δεν με ενόχλησε ή δεν με πλήγωσε η απόφαση αυτήν των γονιών μου. Αντίθετα, θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδάκι να μπαίνει στο μπάνιο αναστατωμένο για να κλάψει, ελπίζοντας πως η πρόσμιξη του ζεστού νερού με τα καυτά μου δάκρυα θα ήταν λυτρωτική. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μου, εξωγενείς παράγοντες και όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κατέστησαν το διαζύγιο των γονιών μου, παράγοντα διαμόρφωσης του χαρακτήρα μου. 

Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την αμηχανία που ένιωσα όταν η δασκάλα μου στην πρώτη δημοτικού, σε μια έξαρση αντιπαιδαγωγικής νοοτροπίας, με ρώτησε μπροστά από όλους τους δασκάλους κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής "είναι αλήθεια ότι ο παπάς σου έφυγε από το σπίτι σας;". (Επίσης παρενθετικά εδώ αναφέρω πώς όταν μεγάλωσα, έμαθα ότι το περιστατικό αυτό ξύπνησε την κατίνα στην πάντοτε κυρία μάνα μου, η οποία έπσπευσε να τα πει ένα χεράκι με ευθείες βολές για την προσωπική ζωή της εν λόγω δασκάλας). Ούτε μπορώ να σβήσω από τη μνήμη μου το αίσθημα αγανάκτησης που ένιωσα όταν μια καθηγήτρια στο Γυμνάσιο έλεγε απαξιωτικά ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι στην πλειοψηφία αυτά που έμεναν στην ίδια τάξη. Φυσικά, το πρώην 6χρονο που έχασε τα λόγια του είχε πια μεγαλώσει και υπέδειξε στην καθηγήτρια πως παρά το ότι ήταν παιδί χωρισμένων γονιών ήταν πρώτη παραστάτης στο άγημα του Γυμνασίου. 

Η οικογενειακή ευτυχία λοιπόν είναι έννοια σχετική και υποκειμενική, όπως ακριβώς και η έννοια της οικογένειας. Αν με ρωτήσει κάποιος πότε πιστεύω ότι κορυφώθηκε η οικογενειακή μου ευτυχία, θα αναφερθώ στην χρονική περίοδο που και οι δύο γονείς μου έδειχναν πραγματικά ευτυχισμένοι, ο καθένας με το δικό του νέο σύντροφο. Επίσης, πιστεύω ότι σαν αποτέλεσμα του διαζυγίου διαμόρφωσα μια αξιοζήλευτη σχέση και με τους δύο γονείς μου, οι οποίοι έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα και προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό το χρόνο που περνούσαν με εμένα και τον αδερφό μου, σε αντίθεση με πολλά παντρεμένα ζευγάρια του περίγυρου μας. 

Ένα καλό διαζύγιο είναι καλύτερο από έναν κακό γάμο και όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, ισχύει. Έκπληκτη μάλιστα άκουσα μια μέρα, φίλη της μαμάς μου να μου λέει πως σε όλη την παιδική της ηλικία ακούγοντας τους απανωτούς καβγάδες των γονιών της, προσευχόταν να χωρίσουν! 

Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι δεκαετίες αργότερα, διαπιστώνω πως όσα κι αν έχουν αλλάξει, παραμένει η αντίληψη ότι η λύση ενός γάμου συχνά διαμορφώνει προβληματικούς χαρακτήρες. Λάθος. Η διαφορετική αντιμετώπιση από την κοινωνία ενός παιδιού λόγω του διαζυγίου των γονιών του, είναι που προκαλεί τη διαμόρφωση προβληματικών χαρακτήρων. Γι' αυτό όση υπερπροσπάθεια κι αν κάνουν οι γονείς, τα παιδιά θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωπα με επικριτικά σχόλια, συγκαταβατικά βλέμματα και αδιάκριτες ερωτήσεις μέχρι την πλήρη εξάλειψη  αυτών των παρωχημένων κοινωνικών αντιλήψεων που θεμελιώνουν την κυπριακή κοινωνία.

ΨΗΦΙΣΤΕ BRENDA DIXON ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Υ.Γ. Το άνωθεν βιωματικό παραλήρημα αποτελεί μια κοινωνική προσφορά του παρόντος ιστολογίου. 

32 σχόλια:

  1. Όποτε σε διαβάσω σε θαυμάζω και σε καμαρώνω! χχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσκέφτηκες όμως ότι μπορεί ο λόγος που εν σε επείραξεν εσένα να εν επειδή είχαν ένα "βελούδινο διαζύγιο";

    Δηλαδή σκέφτου παιδιά που οι γονείς τους εχωρήσαν με βίαιο τρόπο(τζιαι δυστυχώς ενεν λλία τούντα διαζύγια). Ένεν λογικό κάποια παιδιά να έχουν ψυχολογικά σε μικρό ή μεγάλο βαθμό; Εν έχουν ούλλα τα παιδιά την ίδια ψυχολογική δύναμη.

    Ένιξερω αλλά έτσι το βλέπω :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τότε η βία υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Άρα δεν είναι το διαζύγιο αλλά η βία η αιτία του προβλήματος. Αυτό προσπαθώ να πω, αν και ίσως να μην είμαι εντελώς κατανοητή. Η ύπαρξη του διαζυγίου και μόνο δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε στερεότυπα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

      Διαγραφή
    2. Προς Φουρνοφκιος ...

      Την επόμενη φορά που θα γράψεις κάτι γράψτο σωστά σε παρακαλώ.

      Διαγραφή
  3. Η φράση "εν τα παν καλά αλλά μεινίσκουν μαζί για "χαρη" των μωρών" την οποία ακόμα και σήμερα ακούω πολλά συχνά νομίζω εν ότι χειρότερο έχει να επιδείξει η κυπριακη κοινωνία. Ένας δυστυχισμένος γονέας εν μπορεί παρά να μεγαλώσει δυστυχισμένα παιδιά και τούτο εν κανόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάναμου ρε, εδιάβαζα το τζαι εσκέφτουμουν ότι έννα κάμνει χαρές μόνος του ο Αντί-Χ που θα το διαβάζει. Και μετά είδα το πρώτο σχόλιο.

    Συμφωνώ μαζί σου. Οι γονείς μου εν ακόμα μαζί. Εν νομίζω ότι οι τσακωμοί που έχουν κατά καιρούς εν κάτι πέρα που τα όρια του φυσιολογικού, αλλά είπα το τζαι λαλώ το σε σχέση με καταστάσεις που ακούω συχνά σε φιλικό κύκλο...
    Καλύτερα να χωρίσουν όπως κι αν είναι, παρά να υπάρχει η κατάσταση τούτη μόνιμα μες στην οικογένεια.

    Σίγουρα άμα είναι μια κατάσταση που συνεχίζεται κάθε μέρα, ακόμα και μετά το διαζύγιο εν είναι καλό, αλλά τούτο με τη διαφορετική αντιμετώπιση εν μπορώ να το καταλάβω. Ναι, να είναι ενήμερος ένας δάσκαλος ότι ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει κάποια συμπεριφορά διαφορετική γιατί περνά κάτι προσωπικά, αλλά όι να αλλάσουμε εμείς τη στάση μας απέναντί τους just in case.
    Εν τούτο που λέω ότι επαραχέσαμε το με τη ψυχολογία, χωρίς να υποτιμώ την επιστήμη πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα το να αποδίδεις άκριτα κάθε ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα ενός παιδιού στο διαζύγιο, είναι επίσης εγκληματικό. Ως γνωστό όμως, η (σοβαρή και μελετημένη) ψυχολογία πέρασε από τα Κυπριακά σχολεία και δεν σταμάτησε...

      Διαγραφή
  5. τι σκατα εκπαιδευτικους εχουμε δαμεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, πρώτο πέρασαν 20+ χρόνια και ελπίζω να βελτιώθηκαν στα σχολεία τα πράγματα. Δεύτερο, (ευτυχώς) οι δασκάλες αυτές δεν ήταν ο κανόνας αλλά οι εξαιρέσεις, (δυστυχώς) αυτά που πληγώνουν πιο δύσκολα ξεχνιούνται.

      Διαγραφή
  6. touti itan daskala oksa kanena ksoftero pou etixe na didaskei;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαχα εν ωραίο το "ξώφτερο"!

    Ήταν η κανονική μου δασκάλα της Α' Δημοτικού δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. lypamai poly Brenda..pragmatika kapoia pragmata den ta katalavainw...an to ekana auto se mathiti mou tote apla tha eprepe na autoporivolithw...pragmatika lypamai poly.

      Διαγραφή
  8. Πάντως εμείς είχαμε μια ποτούτη τη ξώφτερη. Ενευρίαζε με τζαι είπα της ότι έννα την θκιώξουν που το σύνδεσμο. Τζαι εθκιώξαν την.
    Όι να με πληγώσουν έτσι σκέδιον εμένα! Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. These are the things that moulded the existence that you are today, and I believe it’s good thing you got introduced to such discomfort from an early stage. It serves as a lesson to what you will face throughout your lifetime and i believe ‘trains’ your character. The result might resemble one of a problematic character, but it’s also a trained one.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Πεζουνούδι σε καταντήσαμε να μην γράφεις Ελληνικά;;:-)

      Λυπάμαι αν ήμουν έντονη, να βοηθήσω ήθελα.

      Συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά προϋποτίθεται η ύπαρξη υγιών στηριγμάτων (συνήθως των γονιών). Αν δεν έχεις, χάθηκες με τέτοιες συμπεριφορές.

      Διαγραφή
    2. Noo, I’ll still write in greek, just not in your blog :P

      Διαγραφή
    3. xa xa xa! pezoune asta touta na men arkepsw egw me ta orthografika na pellaneis! NE NE NE!!

      Διαγραφή
  10. τελικά είχεν πολλές ασκήσιμες δασκάλες στην Α' Δημοτικού τότε! η δική μου εγύρισε μου ενα πάτσο πάνω στο χέρι επειδή έγραφα με το αριστερό..η πάντα κυρία μάνα μου (που λαλείς και εσύ!) she made such a big fuss about it που τελικά αλλάξαν μας δασκάλα! και φυσικά εγώ έγινα αριστερόχειρας!..άσχετο μεν με την ιστορία αλλά εν για να δείς μερικές φορές πόσο έντονα θυμάσαι μερικά πράματα.

    Δεν πιστεύω οτι κάθε κακό trait στον χαρακτήρα ενός παιδιού εν αποτέλεσμα του διαζυγίου των γονιών του. Αν και η οικογένεια και οι γονείς εν το πιο σημαντικό κομμάτι στην διαμόρφωση του χαρακτήρα εν σημαίνει οτι αν 2 γονείς χωρίσουν αυτόματα το παιδί τους θα έχει issues αν προσπαθήσουν και οι 2 really hard να το μεγαλώσουν σωστά. Εμένα είναι ακόμα μαζί αρα δεν έχω personal experience αλλά έχω πολλά παραδείγματα γνωστών και φίλων που μια χαρά παιδιά μεγαλώνουν οι χωρισμένοι γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κολλητη μου, μου ειπε μια ημερα: χιλιες φορες να χωριζαν οι γονεις μου. Και το εννοουσε απολυτα. Ειναι ωραιο ενα παιδι να μεγαλωνει και με τους δυο γονεις δεν λεω ομως ειναι φορες που ενα σπιτι γινεται κολαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πρεντα μου δυστηχως η κυπριακη κοινωνια σε μεγαλο ποσοστο ηταν και νομιζω ακομα ειναι αμπαλατη και ασχετη.εσυ παρολα τα απιστευτα που ακουσες και βιωσες,απο οτι καταλαβα,εχεις γονεις που σε λατρευουν και σου στεκοντε.τι σημασια εχει αν ζουν χωριστα?εδω εχω φιλη που ειναι υοθετιμενη 50 χρονων και ακομα οι συγγενεις την θεωρουν ξενη!στο δημοτικο η μη-δασκαλα της,εβαλε εκθεση στην ταξη με τιτλο:πως νοιωθετε που εχετε μια υοθετιμενη συμμαθητρια???τι να πω?πραγματικα λυπαμαι.ο ασχετος περιγυρος,δυστηχως σε τετοιες ιστοριες πληγωνει ασυστολα.μονο εσυ ξερεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λαλεις;;!!! Εν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω!!

      Διαγραφή
    2. εσσιεις δικαιο!ουτε να αποφασισουμε αν πρεπει να γελασουμε η να κλαψουμε εν μας αφηνει τουτη η κοινωνια.

      Διαγραφή
  13. Να αναφέρω ότι ουδένας λόγος υπάρχει να με λυπάστε! Χαχα! Είχα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια! Όπως και να ´χει όμως είναι καιρός αυτές οι νοσηρές νοοτροπίες να εκλείψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα διαζύγιο στοιχίζει στα παιδία μόνον όταν οι γονείς προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Το έχω ζήσει και δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ευτυχώς ήμουν αρκετά μεγάλη τζαι γιαυτό εν πελλοδείχνω πολλά. Οι δικοί σου γονείς, ευτυχώς ήταν πιο σωστοί και πιο ώριμοι. Είσαι τυχερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε για την κοινωνική σου προσφορά.

    Σαν διαζευγμένος γονιός έχω πάντα την έννοια το πόσο επιρέασε/ή θα επιρεάσει τα παιδιά ( αν και μεγάλα ).

    Απλά για ότι έρθει στη ζωή μας, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πως θα το χειριστούμε. Και το κείμενό σου επιβεβαιώνει την άποψή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς ήθελα να προβάλω. Την οπτική γωνία ενός παιδιού πολιτισμένων υπέροχων πλην χωρισμένων γονιών;-) και το παράπονο μου ότι όσο υπέροχα και να το χειριστουν οι ίδιοι, τα απομεινάρια άλλων εποχών κάποτε μας προκαλούν αμηχανία.

      Διαγραφή
  16. Βρισκω σπουδαιο το γεγονος οτι εμοιραστηκες το συγκεκριμενο κομματι της ζωης σου, με την ελπιδα να αλλαξει κατι στην σημερινη κοινωνια.
    Το ευχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ax,oi daskales dekaetias 1990+ kai dh oi neares eixan provlima!
    h daskala mou ths 1hs dhmotikou egurisen mou ton patso giati imish en ekamna kala ta vhmata sthn prova ths giorths,estekame ola ta mora kuklo k hrte to xeri ths pano mou,htan k dunamenos epipirize h vouka mou,htan k protodioristh tote 24 xronon,epishs o diplanos mou ederne me, enoxla me k auth etimorouse panta emena.
    thn epomenh xronia ektisthke neo sxoleio k epha ekei,h daskala edeixe apo tis protes meres tis protimhseis ths,emena evale me sto teleuteo thranio,ton oktovrh sthn 1h ekdromh pigame ston idio topo me to palio sxoleio,evrethkan oi duo daskales k suzhtousan se mia fash efonaxan mou na pao konta tous idan me k apo keinh th mera ekame mou th zoi mou kolash,exespouse pano mou sunexeia emeina piso sta mathmata klp.
    meta apo mhnes k afou katalave oti h upothesi tha eftane stous anoterous ths hrte spiti mas na apologhthei. genika hmoun isixo paidaki k ntropalo sto sxoleio en ekamna kati gia na tis enoxliso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I kathe kompleksiki fkallei ta apothimena tis sta kopellouthkia tu kosmou. Pou ti mian en kalo oi goneis na afinun tous daskalous na kamnun ti dulia tus kai na men epemvenoun (kai ego ekpedeftikos eime) pou tin alli aman thoreis oti en paralogi i simperifora tu daskalu apenanti sto moro su ennoeite prepei na kameis ta panta na tin stamatiseis.

      Διαγραφή
  18. Simfono apolita me adta pou les.. Distixos stin Kipro akomi ipaste aiones piso apo to eksoteriko kai to diazigio sta mialia ton perissoteron sinepagei oxi mono "provlimatika paidia" alla kai provlimatikous goneis. Edo kala kala aravona eixa kai xorisa, kai imun i "proin aravoniasmeni" pou den eprepe na kani sovari sxesi mazi mou kapios afou "kati den paei kala gia na xoriso!"
    Giaafto pame kata dia.... damesa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Epsaxna gia to diazigio kai epesa pano sto thema sou.. Xilies fores kalitera na xorizoun oi goneis kai na megalonoun eftixismena paidia para na menoun mazi gia ta matia tou kosmou kai na dimiourgun provlima stis psixoules ton paidiwn. To moraki mou einai enos minon alla me ton mpampa tou den ta pame katholou kala ton telefteo xrono. Tipota den diorthwnetai... skeftomai sovara na xwriso...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ανώνυμη το κείμενο μου δεν γράφτηκε για να πω ότι είναι καλό ένα διαζύγιο αλλά για να πω ότι εκεί όπου είναι αναπόφευκτο, τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν και πάλι ευτυχισμένα. Αλλά χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια από τους γονείς. Και τους δύο. Μακάρι να πάνε όλα καλά με την οικογένεια σου και να χαίρεσαι το μωράκι σου.

      Διαγραφή

Εσύ το λες λογοκρισία, εγώ το λέω προσοχή στο κενό μεταξύ ανώνυμου και anonymous