Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βιασμός

Ο βιασμός ορίζεται από τον ποινικό κώδικα ως παράνομη συνουσία χωρίς της συναίνεση της παθούσας ή με τη συναίνεση της εφόσον αυτή δόθηκε υπό το καθεστώς φόβου ή βίας. Όποιος καταδικάζεται για το αδίκημα του βιασμού, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου. Συναφώς υπάρχουν άλλα αδικήματα, όπως η άσεμνη επίθεση και η διαφθορά νεαρών προσώπων, που επιφέρουν ελαφρύτερες ποινές. 

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα σεξουαλικά αδικήματα, τραυματίζουν πέραν από το σώμα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, τη ψυχή. Ενδεικτικά παραπέμπω στα όσα αναφέρει η ψυχολόγος Στέλλα Κυριακίδου αναφορικά με μια επαφή της με θύμα βιασμού

Αυτό που με απασχολεί όμως, είναι η αντίδραση της πλειοψηφίας των αντρών έναντι ενός τόσο ειδεχθούς εγκλήματος. Δεν ξέρω αν το έχετε διαπιστώσει -κυρίως απευθύνομαι στις γυναίκες- αλλά εμένα μου προκαλεί θυμό συχνά η αδιάφορη αντίδραση των αντρών στο άκουσμα ενός βιασμού. Αν δε, τύχει να ειρωνευτούν το θύμα ή ακόμα και να υπονοήσουν ότι πήγαινε γυρεύοντας, εξοργίζομαι. Διευκρινίζω ότι δεν μιλώ για αποκτηνωμένους άνδρες που συναντάμε καθημερινά και δεν θα ανέμενα κάτι καλύτερο, αλλά για άνδρες μορφωμένους και ευαισθητοποιημένους σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν η αδιαφορία αυτή πηγάζει από την αίσθηση ασφάλειας που έχουν ως άτομα γένους αρσενικού ή πραγματικά εφόσον θεωρούν τους εαυτούς τους βιολογικά πιο κοντά στο ρόλο του θύτη παρά του θύματος, δυσκολεύονται να αντιληφθούν το επιλήψιμο της πράξης και τις συνέπειες της που συνοδεύουν το θύμα για μια ζωή.  

Θεωρώ ότι τα σεξουαλικά αδικήματα, ή καλύτερα η ανάγκη προστασίας από αυτά, συνιστούν χωρίς αμφιβολία, δυσμενή διάκριση εις βάρος του γυναικείου φύλου. Ναι, ξέρω υπάρχουν και άντρες θύματα αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, ποιος άντρας φοβάται ότι κινδυνεύει από την περίεργη γειτόνισσα και ποιος άντρας αποφεύγει τις απομονωμένες περιοχές αργά το βράδυ; 

Αυτό που με τρομάζει όμως, είναι πως με δεδομένο ότι στις θέσεις εξουσίας κυριαρχούν και προβλέπεται να κυριαρχούν για πολλά χρόνια ακόμα, άνδρες, δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο βιασμός, το θύμα και ο θύτης. Γι' αυτό και δεν μου προκαλεί έκπληξη που ψάχνοντας να δω αν τέθηκαν σχετικά θέματα στη βουλή, εντόπισα μόνο αναφορές που προέρχονταν από γυναίκες βουλευτές. Μόνο παρήγορο είναι που τουλάχιστον στη θέση του Δικαστή, αυξάνονται ραγδαία οι γυναίκες. Γιατί δυστυχώς, δεν πιστεύω πως ένας άνδρας θα αντιμετωπίσει με την αναγκαία ευαισθησία το θύμα και την απαιτούμενη αυστηρότητα τον θύτη. 

21 σχόλια:

  1. Θυμασαι πριν 2-3 χρονια που ενας 35χρονος επαρεσυρε 13χρονη μεσω φεϊσμπουκ, εσυναντηθηκαν τζι εβιασεν την?
    Ηρτεν, που λες, ενας 70χρονος θειος μου (ευτυχως οϊ εξ αιματος) επισκεψη, στο πατρικο μου τζαι σχολιαζοντας το θεμα, ειπε: "Μα ιντα που παθαινουν πιον τουτες οι μιτσιες τζι εν καθουνται εναν τοπο? Εχουν κωλοφαουρα που τα γεννοφασκια τους? Εμπερτεψεν ο αθρωπος στα καλα καθουμενα..."
    !!!
    Τζαι φυσικα εσυρα του τα εξ αμαξης! Ευχαριστηθηκα το γιατι επαλαβωσεν τζι εθωρεν με, χωρις να μπορει να αρθρωσει λεξη! Προφανως εν τα εισχεν σκεφτει ποττε τζεινα που του ειπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α η ωραία Κύπρος! (όχι η ταβέρνα,η Βουλή μας!)
    Όταν ακούς ακόμη κόσμο να ψηφίζει μόνο άνδρες βουλευτές -νάμπου θέλουν οι γενέτζαιες ν΄ανακατώνουνται στις δουλειές των αντρών=πολιτική- περιμένεις ν΄αλλάξει κάτι σύντομα; Όταν αυτή η φράση μάλιστα προέρχεται από μορφωμένα και καλλιεργημένα άτομα-γυναίκες/άντρες-η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
    Απαξιώνονται οι γυναίκες με φωνή σε όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας,ειδικά όταν καυστηριάζουν τα θέματα της ισότητας των 2 φύλων. Χλευάζονται.
    Τα θύματα βιασμού ανακρίνονται σα να πρόκειται για θήτες,που ξεσηκώνουν τη "φυσική τάξη των πραγμάτων".Θα τα ξέρεις πολύ καλύτερα φαντάζομαι.
    Οπως είπες,το μόνο παρήγορο είναι η αύξηση των γυναικών στις θέσεις Δικαστών.

    Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε μια φώτο στο Φμπουκ από μια αμερικάνικη γυναικεία οργάνωση,όπου το θύμα βιασμού,που δεν περιγράφεται από το σύγχρονο πρότυπο ομορφιάς,κρατούσε μια ταμπέλα όπου αναγραφόταν "Πολλοί μου είπαν ότι "έπρεπε να είσαι ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος να σε πδξ"."
    Ό,τι πιο αισχρό μπορείς να σκεφτείς για κάποια κοπέλα,πόσο μάλλον να την ξαναβιάσεις λέγοντας της κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ναι, ξέρω υπάρχουν και άντρες θύματα αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, ποιος άντρας φοβάται ότι κινδυνεύει από την περίεργη γειτόνισσα και ποιος άντρας αποφεύγει τις απομονωμένες περιοχές αργά το βράδυ;".
    Εγώ. Όλες οι γυναίκες ξέρετε πόσες ξελιγωμένες υπάρχουν με το σύνδρομο "ο μάι γκόντ πότε θα γίνω μάνα".
    "Αυτό που με τρομάζει όμως, είναι πως με δεδομένο ότι στις θέσεις εξουσίας κυριαρχούν και προβλέπεται να κυριαρχούν για πολλά χρόνια ακόμα, άνδρες," ΡΟΝΓΚ, στο δημόσιο και ευρύτυρο τραπέζικό τομέα η πλειοψηφία είναι γυναίκες και με τις πρόσφατες ραγδαίες αφυπηρετήσεις, η πλειοψηφία μεταφέρεται και στις θέσεις εξουσίας. Ο συνδυασμός του πιο πάνω σύνδρομου μαζί με το πιο κάτω γεγονός ΑΥΞΑΝΕΙ δραματικά τις πιθανότητες βιασμού ανδρών από γυναίκες που προέρχονται από τον εργασιακό χώρο.

    κωλάντερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εγώ δεν πείστηκα σόρρυ

      Διαγραφή
  4. Φκάλλω αφρούς φιλενάδα σε σχόλια του τύπου Να δούμε τι έκαμνε τζαι τούτη, άμαν θέλει μια γυναίκα δεν βιάζεται κτλ κτλ. μπούρδες.
    είναι μια νοοτροπία που πρέπει να εκλείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεωρώ ότι κάποιος που βιάζει είναι ψυχικά και πνευματικά άρρωστος... Εννοείται ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Στην τελική όμως φαίνεται ότι είναι πάρα πολλοί οι "άρρωστοι", ειδικά αν λάβεις υπόψη την πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία 1 στις 4 γυναίκες έχει ήδη ή θα υποστεί βία.

    Κάπου διάβασα επίσης ότι είναι θέμα δύναμης, επιβολής, πρόκειται για την ανάγκη (κάποιου) άντρα να επιβληθεί σε κάποιον πιο αδύναμο και σε κάποιον που δεν μπορεί/δεν θα τον πληγώσει. Γι αυτό ο επίδοξος βιαστής δεν πλησιάζει κάποια με μεγαλύτερο ανάστημα από το δικό του ή ενδεχομένως να είναι οπλισμένος.

    Άρα στην τελική ίσως έχει να κάνει με το κόμπλεξ κάποιου που δεν κατάφερε να επιβληθεί, ή που συνήθως επιβάλλεται και του αρέσει.
    Το θέμα είναι γιατί να πρέπει κάποιος να επιβάλλεται? Ένα το κρατούμενο.



    Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί το σεξουαλικό κομμάτι που κατά την άποψη μου έχει να κάνει με τη διαχρονική αντιμετώπιση του σεξ από μια μεγάλη πλειοψηφία της εκάστοτε κοινωνίας ως μια βιολογική ανάγκη και μόνο, που πρέπει να εκτονωθεί με την πρώτη ευκαιρία. Όταν η κοινωνία απεκδύει τη σεξουαλική πράξη από το συναίσθημα (κάνεις έρωτα όταν/με κάποιον που αγαπάς και σε αγαπά) τότε καθιστά την ανάγκη για σεξ αποκλειστικά θέμα ορμονικό. Τις ορμόνες είτε τις ελέγχεις είτε όχι. Όταν δεν τις ελέγχεις τότε συνουσιάζεσαι με ότι βρίσκεις και όταν αυτό δεν θέλει, απλά το (παρα)βιάζεις.

    Στις περιπτώσεις που κάποιος βιάζει την αγαπημένη του τότε πάμε στο πρώτο σημείο της άρρωστης ανάγκης για επιβολή.

    Όσον αφορά στις γυναίκες θύτες, τί να πω, ότι κι αυτές θέλουν να επιβληθούν? Τα ίδια ισχύουν.


    Είπα πολλά και δεν είμαι ειδικός, αλλά προβληματίζομαι με τη διαστροφή που επικρατεί. Εν κατακλείδι, έχει να κάνει με λανθασμένες/αρρωστημένες απόψεις και βιώματα για τη δύναμη και τη χρήση της, τη σεξουαλικότητα και την έκφραση της.

    Κι ελπίζω να το καταλάβουν κάποιοι και να κάνουν κάτι γι αυτό. Μέχρι τότε, ας προβληματιστεί ο καθένας μας προσωπικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεδομένα είναι άρρωστος/άρρωστη αυτός που βιάζει. Το ερώτημα είναι αυτός που ακούει για βιασμό και δεν του καίγεται καρφί ή ακόμα χειρότερα το ευχαριστιέται τι είναι;

      Διαγραφή
    2. μια από τα ίδια
      εν δυνάμει βιαστής

      Διαγραφή
  6. το πως αντιδρά ο καθένας είναι θέμα προσωπικής αντίληψης. Personally δεν έτυχε to come across such a reaction που να πεί 'πήγαινε γυρεύοντας η κοπέλα' etc άρα θεωρώ οτι αυτό το mentality δεν το μοιράζεται το majority της κοινωνίας. Απλά θα απαντούσα σε αυτόν που λέει οτι τα θέλει ο κώλος της 'άρα αν η αδελφή σου/μάνα σου/κόρη σου κυκλοφορεί με μίνι και προκλητικά ρούχα its ok να την βιάσουν?'

    Μερικούς ανθρώπους δεν μπορείς να τους αλλάξεις νοοτροπία..μπορείς όμως να αλλάξεις την συμπεριφορά σου όσον αφορά το zero tolerance σε σεξιστικά σχόλια which is what everyone should do.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς είναι πολύ περισσότεροι από όσοι φαντάζεσαι και είναι γύρω μας

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τη Rania! Ειδικά στη τελευταία παραγραφο!

      Διαγραφή
    3. επίσης.. εν τυχαίο το γεγονός ότι μόνο γυναίκες απαντήσαν;

      Διαγραφή
  7. Πολύ ευαίσθητο θέμα Brenda. Εγώ δεν σηκώνω αστείο πάνω στο θέμα και έφτασα σε σημείο να τσακωθώ για να μην ακούσω κακόγουστο ανέκδοτο. Αυτό που με βγάζει έξω από τα ρούχα μου όμως είναι οταν ακούω γυναίκες να έχουν την άποψη 'πήγαιναν γυρεύοντας' και πίστεψε με το άκουσα αρκετές φορές. Κρίμα, πολύ κρίμα. 'yes means yes and no means no however we dress, wherever we go'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα την ανάρτηση σου από την ώρα που την έβαλες, και απλά δεν είχα κάτι να προσθέσω. Δεν μου έτυχε να μιλούμε για συγκερκιμένη περίπτωση και να πει κάποιος ότι "πήγαινε γυρεύοντας" ή κάτι συναφές, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν, άκουσα το σε γενική συζήτηση που πλάσματα που εγνώρισα, κλπ.
    Εμένα το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό άμα ακούω τέτοια περιστατικά είναι απλά να θέσω το ερώτημα που λέει η Ράνια πιο πάνω. Αν βάλει κάτι (ούτε ΚΑΝ προκλητικό, απλά σέξυ για παράδειγμα) η κόρη/αδερφή/γυναίκα/μάνα σου, θα είναι εντάξει να τη βιάσουν; Θα πεις πάλι ότι "πήγαινε γυρεύοντας"; Και νομίζω είναι το μόνο που μπορεί να τους κάμει έστω και λίγο να το σκεφτούν έτσι, αφού τον εαυτό τους δεν μπορούν να τον βάλουν στη θέση του θύματος.

    Τζαι ξανά, τούτο που λέει η Ράνια στο τέλος ότι μπορείς απλά να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου εσύ, και να δείξεις μηδενική ανοχή σε τούτου του είδους σχόλια και συμπεριφορές είναι το μόνο που ίσως κάποτε οδηγήσει σε μια αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά από τα σχόλια επιβεβαιώνεται νομίζω των γραφόμενων μου το αληθές. Συμφωνούν και έντονα μάλιστα, μόνο γυναίκες. Δεν πειράζει σημασία έχει να προωθούμε εμείς την στήριξη μας και να μην υποσκάπτουμε τις γυναίκες θύματα μιας νοσηρής νοοτροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δια βίου φυλάκιση θεωρητικά. Τελικά πόσο καταδικάζονται, 2-3-4 μάξιμουμ χρόνια? Το ίδιο και οι παιδεραστές και ο κάθε λογής βασανιστής και μετά απο χίλια ζόρια στα δικαστήρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ρεαλιστικά ο βιασμός ισοδυναμεί με φόνο, βασανιστικό φόνο, το θύμα δεν επανέρχεται ποτέ. Χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι και αυστηρή επιβολή τους.
    Σημειωτέον έρευνες δείχνουν οτι άνθρωποι που εγκληματούν σεξουαλικά, βιαστές, παιδεραστές, στατιτικά δεν σταματούν στη μια φορά αλλά το έγκλημα είναι επαναλαμβανόμενο, και μετά την καταδίκή τους. Η Ρωσία επιχείρησε τον χημικό ευνουχισμό αλλά δυστυχώς σκοτώνει τη στυτική λειτουργία αλλά όχι την όρεξη/ διαστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκάμαμε κάποτε στη δουλειά σεμινάρια για τη σεξουαλική παρενόχληση και πολλοί άντρες συναδελφοι προσπαθούσαν να "πείσουν" τον εκπαιδευτή ότι οι γυναίκες φταιν για όλα που ντύνονται προκλητικά στη δουλειά.
    Η νοοτροπία εν δύσκολο πολλά να αλλάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ είμαι άνδρας και αηδιάζω με τη σκέψη ότι θα μπορούσα νε έλθω σε επαφή με κάποια που δεν το θέλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα αρχίδια κομπολόϊ και την πούτσα πλακέ για σελιδοδείκτη. Τίποτα λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://linorspeaksout.com/

    ήβρα το τούτο σήμερα. Αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσύ το λες λογοκρισία, εγώ το λέω προσοχή στο κενό μεταξύ ανώνυμου και anonymous