Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αντώνη μou συγγνώμη αλλά οι καιροί αλλάζουν

Τις προάλλες μόλις πήρε το αυτί μου ότι μέσα στις γιορτές θα τραγουδήσει ο Ρέμος στη Blinkers, έσπευσα να τηλεφωνήσω να μάθω την λυπητερή. Τον Αντώνη τον αγαπώ. Είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μου Έλληνας τραγουδιστής και με τα τραγούδια του έχω κλάψει, έχω ερωτευτεί κι έχω ανέβει πάνω στα τραπέζια κατ' επανάληψη. Φαντάζεσαι λοιπόν την απογοήτευση μου όταν έμαθα ότι θα στοιχίσει 70 ευρώ το άτομο σε τραπέζι. Υπήρχε βέβαια και η επιλογή των 50 ευρώ όρθια, όμως πέραν του ότι τη θεωρώ επίσης παράλογη, έχω πλέον αποδεχτεί ότι οι μέρες που άντεχα όρθια ισορροπώντας -και ενίοτε τσιφτετελιάζοντας- πάνω σε 12ποντα για ώρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μα 70 ευρώ; Μήπως έχουμε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα;

Προχωρώντας λοιπόν με μια πράξη ηρωισμού αναφώνησα στην κοπέλα στο τηλέφωνο: "Ευχαριστώ, δεν ενδιαφέρομαι". Η αλήθεια -και ίσως θα έπρεπε να ντρέπομαι που το λέω- είναι ότι φέτος βιώνω για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία. Μέχρι πρόσφατα δεν μου είχε ξανατύχει να στερήσω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να βγει έξω, να πάει ταξίδι, να αγοράσει κάτι (εντός λογικών πλαισίων φυσικά πάντοτε) που ήθελα πραγματικά.

Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκα σε μια συγκλονιστική εκδήλωση που οργάνωσε το Sophia Foundation for Children με σκοπό την ενημέρωση για τη δράση του ιδρύματος με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των καινούργιων κτηρίων ενός ορφανοτροφείου στην Κένυα. Το πρώτο σοκ ήρθε με το ακόλουθο βιντεάκι των 40 δευτερολέπτων.





Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, μας αναφέρθηκε ότι τα έξοδα για φαγητό και φάρμακα ενός παιδιού στην Κένυα ανέρχονται σε 20 ευρώ μηνιαίως. Ο συσχετισμός μου φάνηκε γελοίος αλλά αναπόφευκτος. Με τα χρήματα που θα ξόδευα για ένα βράδυ παραληρήματος στο Ρέμο, ένα παιδάκι που ζει μαρτυρικά από τη μέρα που γεννήθηκε θα εξασφάλιζε τα αναγκαία για τρεισήμισι μήνες. Μισώ τα μελό, αλλά αυτά που είδα και άκουσα εκείνο το βράδυ ήταν αρκετά για να μου ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά και να με επαναφέρουν στην πραγματικότητα με την οποία προφανώς είχα χάσει κάθε επαφή.

Αυτό που συμπέρανα είναι ότι το Sophia Foundation επιτελεί αξιέπαινο έργο. Με στοχευμένη δράση, έδωσε στέγη, τροφή, ένδυση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε εκατοντάδες παιδιά στην Κένυα, με τραγικό παρελθόν και τώρα πια ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Η Μαρίνα Σιακόλα δε, με εντυπωσίασε με την ευαισθησία της αλλά και τη σεμνότητα που τη διακατέχει, αφού τόνιζε συνεχώς πως ότι κατακτήθηκε είναι το αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Αυτά να τα βλέπουν κάτι κυράτσες που εν μέσω κρίσης δεν λένε να κάνουν κράτει με τις Μπαλενσιάγα και τα Λουμπουτίνια!

Διάχυτο στο χώρο ήταν φυσικά και το αίσθημα ότι δεν  μπορούμε να νοιαζόμαστε μόνο για αυτούς που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά ενώ τα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στην Κύπρο ολοένα και αυξάνονται. Αυτό προφανώς αφουγκράστηκε ο Νίκος Σιακόλας που για να γλιτώσει για λίγο το κράξιμο για τα ψευτο-mid season clearances και τα κουπόνια, δεσμεύτηκε για δωρεάν σίτιση άπορων μαθητών με την έναρξη του νέου έτους σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δηλώνω πλέον αποφασισμένη να γυρίσω σελίδα και να αρχίσω να επενδύω στους ανθρώπους, αφού όλα τα υπόλοιπα γύρω μας χρεοκοπούν. Ακριβώς όπως το είπε ο Αντώνης μου: "Πάλι απ' την αρχή, σε μια χώρα που αιμορραγεί..."

Υ.Γ: Επειδή δίδυμος ούσα δεν το 'χω και πολύ να αλλάξω γνώμη και να πάω, αν κάποιος με εντοπίσει να τσιφτετελιάζω σαν να μην υπάρχει αύριο στη Blinkers του δίνω το ελεύθερο να με τραβήξει από το αυτί σαν τη Γιαδικιάρογλου και να με σύρει έξω!

24 σχόλια:

  1. Πουρέκα 70 ευρώ του Ρέμου εν παρααααααααααααααααα πολλά του. δαμε τόσα δεν ήθελες για τους U2. Μην πιάνεσαι κορόιοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι δεν θέλεις να σου απαντήσω ότι πιο πολύ καίγομαι να πάω στο Ρέμο παρά στους U2! :-P

      Διαγραφή
    2. Φαντάζομαι δεν θέλεις να σου πω ότι δεν σου το έγραψα για να πας αλλά για να συγκρίνεις μεγέθη έτσι :) θα πας στην Παραμυθούπολη τζαι κανεί.

      Διαγραφή
  2. το sophia foundation εν μια πολλά καλή πρωτοβουλία της Μαρίνας και πραγματικά κάμνουν πράματα με τα λεφτά που δίνεις.

    ..τι να σου πώ! εγώ καταλαβαίνω σε πλήρως για τα τσιφτετελιάσματα! αν θέλεις να πάεις μεν έχεις και τύψεις! you work for your money δικαιούσαι να τα ξοδεύεις όπως θέλεις εσύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου σαφώς και δικαιούμαι να τα ξοδεύω όπως θέλω αλλά ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα, ότι δεν νιώθω καλά να τα ξοδεύω όπως παλιά πλέον...

      Διαγραφή
  3. That's it! Ελπίζω όλοι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω εν αλλο που εν καταλαβω. ειμαι σιουρος οτι στο κεντρο στην Αθηνα που εμφανιζεται ο Ρεμος εν πολλα πιο φτηνα. Σιουρα κατω που 40ευρω. Γιατι ερκουνται δαμεσα τζιε ζητουν ετσι λεφτα;
    Αλλα ειμαι τζιε σιουρος οτι βαλλει τζιε το Blinkers το σιερι του στην εκτιναξη της τιμης!
    οι βλακειες περι αεροπορικων και φιλοξενιας σορρυ αλλα δεν ευσταθουν! ξερω εκ πειρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Αθηνών Αρένα, που ουδεμία σχέση έχει με την άθλια Μπλίνκερς, στοιχίζει 40 ευρώ. Λίγο η ξεπέτα του καλλιτέχνη, λίγο το γεγονός ότι οι δύο αυτές νύχτες θα συντηρήσουν το κέντρο για τον υπόλοιπο μήνα, φτάνουμε στα 70!

      Διαγραφή
  5. Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να ανοίξει το στόμα του. Μας παιρνουν για θύματα και χρεώνουν έτσι τιμές. Ελλάδα να πας να τους δεις θα σου κάτσει περίπου τα ίδια λεφτά, μαζί με το εισητήριο. Αλλά ώσπου έχει θύματα τόσα θα χρεώνουν. Τόσα ήθελε και η Βίσση, τρομάρα της. Που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με την ηλικία της και να πεθάνει μπας και γλιτώσουμε από τα ανοσιουργήματα του Καρβέλα. Οσο για το Sophia Foundation νομιζω εχουν κονέ με οργανισμό για να υιοθετήσεις παιδιά. Δεν έχω κάτι αλλο να πω πέραν ενός απίστευτα τραγουδιού του Tim Minchin. Μπορεί να νιώθω άσχημα αμα το κάνω, αλλά γελώ κάθε φορά

    http://www.youtube.com/watch?v=mcdtVD8X1-A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι με €20 το μήνα υιοθετείς (που βασικά ισοδυναμεί με κάλυψη εξόδων για φαγητό και φάρμακα) ένα παιδάκι! Εγώ έχω τον Emmanouel 5 χρονών γλύκας!

      Διαγραφή
    2. Να σου γυρίζει με τη Βίσση, που και στα 100 της, θα φαίνεται πιο νέα που λλόου σου! Μεγαλώσατε με Μπαχ και Μπετόβεν και ο Καρβέλας σας μάρανε, με τα "ανοσιουργήματά" του.

      Διαγραφή
    3. Δεν πρόκειται να συνεχίσω την συζήτηση καθαρά από σεβασμό και εκτίμηση προς τον blogger. Δεν έκατσε να γράφει για τόσο προσωπικά θέματα για εξευτελιστεί η συζήτηση στα comments σ' αυτό το επίπεδο

      Διαγραφή
    4. Το επίπεδο καθορίστηκε από σένα, με την εμπάθεια με την οποία γράφεις!

      Θεωρώ προκλητικό να κρίνεις τη Βίσση από την ηλικία της και να γράφεις "να πεθάνει" απλά και μόνο επειδή δεν σ'αρέσει. Τολμάς να μιλάς για επίπεδο συζήτησης και επιχειρηματολογία;

      Σε μια χώρα που η Μαρινέλλα, η Αλεξίου, η Γαλάνη κ.α. που περνούν την Άννα σχεδόν δεκαετία σε ηλικία είναι ακόμα ενεργοί, θεωρώ εμπαθές το σχόλιό σου και για να το πω πιο λαϊκά "να γυρεύκει καφκά".

      Τώρα μας θυμήθηκες "σεβασμό στον blogger" και "επίπεδα!"

      Ζεις σε μια χώρα που ακούει κατά κόρον Πάολα και Παντελίδη και ξαφνικά σου έφταιξε ο Καρβέλας. Ποιός; Ο Καρβέλας που έχει να δει σουξέ από το 2000 και την "αγάπη υπερβολική". Θεωρώ στοχευμένο το σχόλιο σου εξ ου και η απάντηση που πήρες.

      Από εκεί και πέρα, ξέρουμε και τι ψήφισες. Είσαι ο τελευταίος που θα έπρεπε να επικαλείται το επίπεδο.

      Διαγραφή
    5. Μωρά φτάνει με τη Βίσση ουδεμία σχέση έχει με το θέμα μας, υιοθετείστε κανένα Κενυατούδι και αφήστε τα υπόλοιπα!

      Διαγραφή
    6. Γράφε άφοα μάνα μου τζαι μεν εσιεις έννοια. Εβαλαμεν τελεία πιλέ :)

      Διαγραφή
  6. Θα σου πω μόνο οτι τες προάλλες άκουσα οτι στο Breeze που τραγουδά μια τύπισσα που εφκήκε που ριάλιτι, εν μου έρκεται το όνομα της τωρά αγνωστη τεσπα, χρεώνεται 400 ευρώ ο καναπές. Τζιαι όι ενεχει σβαρόβσκι πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 400 ευρώ ο καναπές και να μεν τον πάρεις σπίτι σου συμφέρει το Bo!

      Διαγραφή
  7. αγαπω Ρεμο!αλλα 70 ευροπουλακια ε πολλα του και της blinkers,ειδα τον στην αυλαια που ηρτε με τον θεοφανους,του χρονου παλε..Εφαμας η κριση τι να κανουμε?
    πως υιοθετεις παιδακι?

    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Sophia (έβαλα λινκ) αν θες στείλε μου mail να σου πω περαιτέρω στοιχεία επικοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρώντας το γεγονός οτι ο Ρέμος εν μου αρέσκει, νομιζω με ετσι συμπεριφορά τετοια εποχη, προκαλείς. Ευχομαι να μεν πατήσει κανένας τζαι να συνεχισουν τζαι αλλη το παράδειγμα σου που ελπίζω να κρατήσεις ως το τελος! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Btw τωρα που εγινε published το κομμεντ τζαι ειδα το, εννοουσα με το προκαλεις, οτι ο Αντωνης προκαλεί...εφυεν μου το ς! :)))

      Διαγραφή
  10. Σαφώς και έχουν αλλάξει οι καιροί. Αφού κι εγώ που έχω μάαααθει να κοιμάαααμαι με την πόρτα ανοικτήηηη, πλέον κλειδαμπαρώνω :Ρ

    Μπράβο για το κενυάκι. Όντως, το Sophia Foundation επιτελεί σπουδαίο έργο και καλό είναι όσο και όπως μπορεί ο καθένας να βοηθάει.

    Όσο για το Ρέμο και τα 70 ευρώπουλα του, δε με τραβάς απ' τα βυζιά να κατεβάσω γάλα ρε Αντώνη, που μου θες και 70 ευρώ για μια ξεπέτα; Ούστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. breanda καλη μου, οι εμφανισεις που λαλεις εν οι 26/27 δεκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσύ το λες λογοκρισία, εγώ το λέω προσοχή στο κενό μεταξύ ανώνυμου και anonymous